2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Statybų kasdienybė..

Taigi, sudėjus langus, susiformavus patalpos pojučiui jau galima ir viduje kažką pasikrapštyti. Galvojau žiema bus kaip žiema, bei planavau dirbt tik pavasarį, tačiau ir šiuo metu dirbant visai nešalta.
Kibau į elektros tiklus. Pirmiausia žinoma projektiniai sprendiniai - susižymėjau planuojamas elektros rozečių vietas su numatomomis apkrovomis, susidėliojau elekros jungiklių vietas, pačių šviestuvo tipo bei išdėstymo dar patys nežinom kaip norim, na ir neesmė šiuo metu. Taip pat svarbu būsimus elektros vartotojus +- tolygiai išskirstyti padalinant apkrovą kiekvienai fazei - lyg ir pavyko.
Panaikinau buvusį laikiną elektros įvado skydelį, pasikabinau jau galutinį. Į kiekviena jungiklį, kabeliukus tiesiai iš skydelio, kiekvienas taškas turi savo "atomatuką", vėliau iš jungiklio taško galės kur nori ir kiek nori šviestuvų sujungt. Jėgos kabelius vedžiojau į kiekvieną kambarį atskirai po vieną, nuo kurio pasijungs grupė rozečiu. Atskirai išvedžiau trifazį kabelį tiesiai į katilinę, kur bus dar vienas skydelis, nuo jo bus pajungta virtuvė ir katilinė, beidar vienas trifazis kabelis į lauką, buvęs laikinas skydelis tarnaus ekeltros tiekėju reikmėms lauke. Visas namo įvadas pajungtas per 30mA nuotekio rėlę, vonios rozetes pajungiau per dar vieną 30mA rėlę (ties pasakius kai pirkau rėlę voniai buvau įsitikinęs, kad namo įvadas pajungtas per 100mA, o nuvažiuot įsitikint patingėjau, būčiau žinojęs papildomos būčiau nedėjęs) na bet bala nematė bus dubliuojanti rėlė, sakysim dėl patikimumo. :)
Kabeliai standartiškai - jėgos 3x2,5mm, apšvietimui 3x1,5
Jėgos kabelius vadžiojau po grindimis 50mm gofrose bei nuo vandentiekio likusiuose 32mm pe vamzdžiuose, apšvietimo kabeliai 16mm gofrelėse.

  
Elektros skydelis iki ir po dangtelio uždengimo bei schema 
  
Jėgos kabeliai bus po grindimis 
Kabelius sienose vedžiojau vidiniame eps sluoksnyje, paprastu popieriaus peiliuku labai paprasta išpjauti horizontalias linijas bei ikišus kokį metalinį daigtą (aš naudojau medienos tvirtinimo kampuką) lengvai išsiima polistirolas - suformuojamas griovelis. Gofrikes grioveliuose dar klijavau montažinėmis putomis.

O vat pabaigęs elektrą sugalvojau, kad būtų visai nieko susivirint stelažą, ateityje pravers..

Pirma norėjau išsibetonuoti grindis, kad drėgmė lengviau pasišalintų kol namas nėra sandarus, tačiau pabijojau, kad kol išsilyginsiu, apsišiltinsiu, išsivedžiosiu šildymo vamzdelius bus jau šalta žiema bei betonuot nebebus gerai, o sėdėt be darbo iki atšils irgi neišeitis.. Taigi kibau šiltint stogus, perdangas karkasines sienų dalis. Sienos šiltinsis 40cm storio, stogas 30-35cm, perdangos 35cm storio mineraline vata. Vatą naudoju Knauf Unifit 0.035, kuri beja labai patiko - gana standi, patempus neplyšta, lenkiant nelūžta - malonu dirbt.




   Kai kuriuose vietose vėdimio vamzdžiai kirs apšiltintas konstrukcijas, taigi reikia užsiimt ir susivedžiot vėdinimo sistemą lygiagrečiai šiltinant konstrukcijas.  Sprendinukas toks:






24 komentarai:

  1. ar ne per arti ventiliacijos oro paėmimo ir išmetimo angos?

    AtsakytiPanaikinti
  2. na jo, man ta vieta irgi nelabai patiko. paėmimą galvojau pasukt iš už kampo..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi dėjau Knauf Unifit 035 vatą. Dėjimas smagus, bet vis tiek ji sukrenta.

    AtsakytiPanaikinti
  4. po kiek laiko buvot atidengę konstrukcijas? paprastai vata sukrenta sudrėkusi - ten kur nesandari garo izoliacija ar difuzinė plėvelė.. normaliai eksploatuojant neturėtų..

    AtsakytiPanaikinti
  5. irgi dedu vata, turiu dembliais ir rulonais. tai ta rulonine nusivyles, sunkiai puciasi, patraukus plysta...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokia čia vata plyšta? Aš Kaufo rulonine dėjau, tai labai tvirta, tik dulka gerai. Dabar garažui irgi knaufa galvoju dėti tik plokštėm, dėl pločio.

      Panaikinti
  6. kazkoks netoks matyt knaufas. rulonų ilgis čia 7,56 (10cm storio) (na plonesne aiksu ilgenė bus) bet pilnai išvyniojus galima laisvai tampyt už vieno galo, nėra šansu kad suplyštų. kur supakuota lapais čiut skystesnė vata, bet ir pakankamai tvirta.

    AtsakytiPanaikinti
  7. yra ir 11 m ilgio 10 cm storio. tokia va pvz
    http://viskasnamams.lt/statybines-medziagos/izoliacines-medziagos/mineraline-akmens-vata/mineraline-vata-knauf-classic-042-100x11000x1200mm?sort=null&order=null&limit=32
    antra kart tokios nepirkciau. Galvojau bus geriau virs siju pravaryt su tokia be sujungimu, arba lubose virs virtuves, kur nestandartinis gegniu zingsnis, bet dziaugsmo mazai

    AtsakytiPanaikinti
  8. tai kad cia classic ir 0.042 nelabai ką bendro turi su naudojama unifit.

    AtsakytiPanaikinti
  9. saugikliu apsaugai nuo virsitampiu nedesi?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Hm, neplanavau, apskaitos skyde is lesto puses lyg ir turetu but..

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,
    O su kuo braizyta skydelio schema? Labai jau dailiai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki,
    Kokią planuojate polistirolo sienų vidinę apdailą?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki.
    Turime seną paveldėtą sodybą, kurią noriu apsitvarkyti, bet yra viena problema. Namas statytas 1979 m. kalinių, tai patys suprantate, kad medžiagos buvo vagiamos neblogai ir statoma nekokybiškai. Namas yra mūrinis iš silikatinių plytų. Apie stogą, tai visai kita kalba. Gegnės išdėstytos kas daugiau nei du metrus. Bet yra kita problema. Murlotas išstumė sieną (matyt seniau, kai buvo galingos žiemos matyt pastūmė). Ant stogo tai gerai matyti, bet gegnės įlinkusios vienoje pusėje. Matyt seniau kai sieną pastūmė, tai buvę savininkai prie gegnių pririšo trosus ir pritvirtino prie perdengimų plokščių, kad toliau siena nejudėtų. Ką patartumėte mums daryti? Nes vieni siūlo kai keisime stogą sutvirtinti sieną su varžtais ir metalo plokštemis ir padaryti stogą iš naujo. Kiti siūlo griauti. Ką Jūs patartumėte?
    Dėkui labai.
    Mindaugas. (atsakymą galite rašyti čia mindaugas.simanavicius@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na kaip? darbai baigti? :) idomus rezultatas :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na kai kurie baigti, taciau tikrai ne visi :). Reiks reiks naujo iraso, kal net nevieno - vis neprisiruosiu..

    AtsakytiPanaikinti
  16. Cia tragedija - kolonu storis ir namo sienu apklijavimas is vidaus.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Matosi darbo čia dar daug reikia įdėti. Tai ką nusprendėte daryti su stogu? Ar griovėte ar taisėte? Įdomu būtų pamatyti rezultatą, jei tokį jau turite. :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Nelabai supratau ką reikia taisyti ar griauti? :)
    dabai vykdomi toliau, baigiamas perdangų, karkasinių sienų apšiltinimas, įrenginėjamas kiemas (kol leidžia orai) žiemą kibsim į vidaus apdailą. reiks kada prisiruošti naują postą surašyti..

    AtsakytiPanaikinti
  19. Dziugu, kad zmones neapleidzia darbu ziema, tik kiek pavojinga, nebent jau viskas sandaru. Kiek kainavo vata siltinimui? Dabar ju kainos gana pakitusios ir yra brangesnes, nors ju kokybe isliko ta pati. Apskritai stogo kainos bendroje visumoje atrodo gana brangiai, o kokybes atsvilgiu gereja tik danga.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Geras. Ačiū už straipsnį. Tikrai naudinga informacija, nes ir pats statau, žiema dėja, teko sustabdyti darbus, bet jau laukiu pavasario ir vėl tęsiu darbus.. Ir tikrai gal rezultatus jau turit? Ir dar klausimas kokią techniką ir įrangą naudojat? Ar savo pirkot? Mes tai nuomuojamės iš https://www.cramo.lt/lt/category/statybine-technika_grezimo-iranga_akumuliatoriniai-greztuvai-suktuvai

    AtsakytiPanaikinti