2012 m. rugpjūčio 14 d., antradienis

Apie sienas


Kaip ankščiau žadėjau papasakosiu apie savo sumanymus dėl sienų.
Pirminė idėja buvo statyt namą iš betoninių blokelių, tačiau iš savo patirties apie atliekant techninę priežiūrą nutariau kad kiek įmanoma daugiau darbų reikia darytis pačiam, negu gaišti laika ieškant statybininkų, mokėt jiems už darbą ir vos ne visą laiką stovėt pašonėje ir žiūrėt kad darbus atliktų pamanomai, arba “gadintis nervus” įrodinėjant  kodėl čia ir čia padaryta negerai.
Dėl to gi nukenčia tiesioginis darbas ir miegas :) , o tas kainuoja papildomai.

Sienų iš skirtingų blokelių kainos palyginimas:

 
Mūryt sienų neturėdamas tam patirties nesiryžčiau, o ir tampyt tuos blokus atrodo nelengvas ir nuobodus darbas. Pradėjo suktis mintis apie monolitinį namą naudojant liktinius poliesterinio putplasčio blokelius, tačiau jų kaina nedžiugino, gi jiems naudojamo EPS150 kaina blokelyje ~660lt/m³ kai paprasto EPS150 kaina ~260lt.
Manau EPS150 parinktas, kad blokeliai kuo mažiau deformuotųsi ir nesulūžtų pilant į juos betoną, betonui sustingus praktiškai jokių apkrovų nebeliks.

Gaminamų liktinių klojinių bei analogiškų pirktinių kainos palyginimas:


Parduotuvėje EPS150 nebuvo, nusipirkau EPS100 kelis lapus 10cm ir 5cm, klijų ir pabandžiau pasigamint klojinį. Nustebau kaip gerai suklijuoja PENOSIL Premium Polystyrol FixFoam, klijams sustingus suklijuoti EPS lakštai plėšiant lūžta per patų polistirolį o ne per klijų sluoksnį. Pagamint 2,4x1m matmenų blokelį, betono tarpas 15cm  sugaišau apie 40min, manau kiti turėtų gamintis greičiau, dar turiu minčių užklaust polistirolo gamintojų gal nedaug brangiau būtų užsakyt ir pirkt didesnio ilgio lapus.
  
Liktinių klojinių gamybos eiga ir rezultatai :)




 


Principinis sienos pjūvis:
Principinis klojinių tvirtinimas lentomis:


 
Planuojama technologija:
  • Gamintis 2,4mx1m blokus statybų aikštelėje, montuoti ant pamatų, vienus su kitais klijuojant. Apeiti perimetru taip gaunant 1m aukščio klojinio formą, mano atvejų tam reiks 24vnt blokelių.
  • Sudėt armatūrą.
  • Kas 70cm išilgai bei 24cm vertikaliai per polistiroli prakišti PVC vamzdelius (30cm ilgio) iš abiejų pusių klojinį aprėminti lentomis, jas tarpusavyje suveržti naudojant srieginį strypą, tie patys strypai bus vėliau naudojami mūrlotams tvirtinti. Tvirtinimams esant kas 70cm klojinių lentų įlinkis neviršyja l/500 užpylus 1m betono.
  • Užpylus pirmą eilę analogiškai persikelti aukščiau.
  • Baigus visas sienas PVC vamzdeliai užpildomi tais pačiais polistirolo klijais.
  • Ant viršaus klijuojamas dar vienas EPS sluoksnis “grybais” tvirtinant į monolitą.
  • Fasadas tinkuojamas.

Išvados:
  • Pasidaryt tokius klojinius atrodo gana realu ir nesunku.
  • Suformuot betono tarpą naudojau 5cm storio 15cm pločio EPS juostas, planuoju tam geriau naudot 15cm storio EPS supjaustant į kvadratukus.
  • Galbūt dabar pirktinių blokelių kainos kitos, prieš statant pasidomėsiu, kainų skirtumui sumažėjus bus svarstomas ir tas variantas.

23 komentarai:

  1. Sveiki, Aurimai,

    Suradau jūsų blog'ą tarp lankomiausių statybų blog'ų, ir norėčiau jūsų blog'e patalpinti ekspertinį straipsnį. Ar būtų galima? Leisčiau jums paredaguoti straipsnį, jeigu su kuriom nors mintim nesutiksite.

    Kokiu el. paštu galėčiau jus pasiekti?

    Iš anksto dėkui,
    Ugnius

    --
    Ugnius
    Skype: urvilnius
    E-mail: Ugnius.Ramanauskas@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki,

    gana įdomi mintis pačiam gamintis liktinius klojinius. Galiu jums vieną mintį pakišti. Esami liktiniai klojiniai susideda iš 5cm vidinio polisterolio, 15cm betonas, xxx cm polisterolas. Kiek tenka skaityti diskusijas, tai daugelis pūrtosi to vidinio 5cm sluoksnio. Tai jei jau pačiam gamintis, galima ir be jo apseiti pvz panaudojant OSB.

    Bet turiu dar viena geresnę mintį. Kaip supratau, jūs renkatės monolitinę sieną, nes ją paprastą pasidaryti, o liktiniai klojiniai tam visai tinka. Ir klojinys ir apšiltinimas. Tik bėda, kad reikia pačiam konstruoti klojinį. O jeigu padaryti sekančiai:
    Suforuojate klojinį iš OSB ploksčių ar šiaip kokių medžiagų. Tarkim tarpas 45cm. Tada į išorinę dalį sudedate polisterolį 30cm, o į vidinę užliejate betoną 15cm. Klojinius nuėmus, gausite gelžbetoninę siena, su išorės apšiltinimu. Natūralus klausimas, o kaip gi tas polisterolas laikysis. O gi prieš sudedant polisterolą į klojinius, jame išrezuojame trapecinius griovelius į betono pusę. Tada liejamas betonas užpildys griovelius, kurie platėja į polisterolio vidų ir sustingęs užrakins amžiams.
    Pamąstykit ar turi prasmės mano mintys. Tokiu būdų polisterolą prie plosčiojo pamato yra prijungęs vienas pažįstamas http://vvnamas.wordpress.com/2011/01/14/pamato-plokste/#jp-carousel-121


    AtsakytiPanaikinti
  3. Na turėjau iš aš tokių minčių, ir jos visai neblogos, bet nusprendžiau kad nieko blogo tas polistirolas iš vidaus, bus papildomas apšiltinimas, ir kainuos panašiai kaip OSB, tačiau osb nuimsiu ir išmesiu o polistirolas liks, + kad bus paprasta prasitampyt el. instaliaciją, - minkštas paviršius ką nors pakabint, tačiau tai gręsia tik virtuvėje, o ten 2 vidinės sienos bus, tai pakaks. kitas - kas man nelabai patinka kad vidui esantis termoizoliacinis sluoksnis nesukurs šiluminės inercijos, o bet visame name bus šildomos grindys, tai tos inercijos manau užteks. Be abejo bus rekuperacinė oro vedinimo sistema, tai didelis namo sandarumas tik +.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jūsų "eksperimentas" su savadarbiais ICF - praeitas etapas, išbandyta ir...bandiniai palaidoti kaip statybinis laužas. Na gal jūs turėsite daugiau kantrybės :) Nepastebėjau, kaip užtikrinate klojinio apačios lygumą, tam reiktų klijuoti ant kažkokios formos, garantuojančios statų kampą - kitaip bus labai sunku sumontuoti sieną vertikalią ir lygią.
    Dar vienas pastebėjimas - EPS storiai... nu liūdnai atrodo 5+10, varža nė vargano STR reikalavimų nesiekia. Kodėl ne 5+20 arba dar geriau 5+25? Paskaičiuokite kiek kainuos 1m2 sienos 1m2K/W, t.y. gautą m2 kainą padalinkite iš R, pastebėsite, kad kuo šiltesnė siena, tuo jūsų investicija į 1m2K/W yra mažesnė.
    Dar apie EPS kiekį. Jūsiškiai turės truputi mažiau EPS ir truputi daugiau betono, pagal tai kaip dabar darote pertvaras - stipriai atsiliekate nuo gamyklinių formų. Bėda ne didelė, bet...varža gamyklinių bus truputi geresnė. O ir EPS150 gamykliniuose prie varžos tikrai prisideda. Iš kitos pusės mažiau pertvarų-lengvesnis betonavimas, nes pertvaros, būdamos labai mažo tankio lyginant su betonu, kelia klojinį aukštyn.
    Betonavimo technologija. EPS150 gamykliniuose garantuoja, kad betono svoris nesuplėšys EPS klojinio, jūsų atveju yra dar kelias betonuoti po nedidelį aukštį išramstant tik vidinę pusę - net ir esantis kuklus 10cm išorėje tikrai atlaikys, o penketukas viduje - priklausomai kaip tankiai sudėsite pervaras. Varžymo galima išvengti - nepagailėkite tankiau pertvarų, neskubėkite užpylinėti, reiktų ir su V/C pažaisti - skystas betonas lengviau užpildys tuštumas bet labiau plėšys klojinius. Nepamirškite sutvirtinti eilių tarpusavyje, kaip minėjau pertvaros labai kelia klojinį.
    Na matysim kaip jums seksis, labai tikiuosi išmesit tą blogą idėją apie 5+10 ir imsitės tikrų, konkrečių klojinių gamybos. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apačia puikiausiai stačiai susideda naudojant kampuoti, dėl panašių niuancu ir gaminausi bandomuosius blokelius.

      Dėl storių reiktų atidžiau skaityt! blokeliai bus 5+10cm bet paskui ant iš išprės dar +10 užsiklijuos, darau taip kad persidengtų siūlės bei vamzdeliai per kuriuos tvirtinsis lentos.

      Daugiau EPS pertvarų daryt neverta, kol sustings betonas jį laikys lentų klojiniai, nespasitikėčiau tokiu EPS galimtu klojiniu nesustiprinus lentomis.

      Panaikinti
    2. Daugiau pertvarų - stipresni klojiniai, stipresni klojiniai - nebereikia varžyti lentom, nereikia varžyti - nėr skylių ir galimų šalčio tiltų, be to ir bendra sienos varža didesnė. Todėl daugiau pertvarų turi tik privalumų.
      Kad jau darote klojinius - darykite juos iki galo, neracionalu liktinių sieną dar kartą klijuoti. Dar klausimas ar nesigaus eps siūlėje kondensatas - juk siūlė ne bus pilnavidurė. Nepasitikėjimą išsklaidys eksperimentai, pabandykite vieną bloką užbetonuoti. Mums pavyko, metro aukščio klojiniai puikiai laikė betoną be jokių papildomų varžymų.

      Panaikinti
    3. Taip pat daugiau pertvarų silpnesne betoninė siena, didesnė tikimybė "užsiraut" kai reiks kanors prigręžt prie betono, sunkiau išdėstyt armatūrą.. :)

      Betono slėgis klojinyje apskaičiuojamas pagal formulę P=tankis*aukštis+vibravimo apkrova (2kPa) taigi 1m gylyje bus 25+2=27Kn/m² - 0,27kg/cm² *100*100=2700kg
      Klijų stipris 0,4kg/cm² - taigi 2700/0,4 = 6750cm² Na toks slėgis maksimalus dugne, vidutinis dalinam per pusę 3375cm²
      taigi toks minimalus pertvarų plotas turi būt kad laikytų betono slėgį be papildomų stiprinimų. jei pas mane pertvaros bus 15x15cm tai viena 225cm² 3375/225=15 pertvarų viename metre!

      Dėl kondensato siūlėje tikrai nesigaus toje vietoje niekaip, nebent vasara o name sugalvojus - temperatūrą padaryt.

      gal nėra pats racionaliausias sprendimas klijuot papildomą sluoksnį, bet man jis priimtinas, dėl kelių priežasčių.

      Panaikinti
  5. super idėja pačiam gamintis blokelius! Pagarba. Labai įdomu kaip tau toliau seksis, viską būtinai aprašinėk bloge :)
    Sėkmės

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki,

    Kontaktų neradome, tad rašome čia.
    Turime Jums bendradrabiavimo pasiūlymą dėl tekstų šiam blogui.
    Jei domintų, susisiekite su mumis adresu vadyba@eglesum.lt

    AtsakytiPanaikinti
  7. patiksliname el.pašto adresą: vadyba@eglesum.com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau rašėte ankščiau, nesuprantu kokiu bendradarbiavimu turėčiau susidomėti, galbūt tą siūlot netik man, tai galėtumėt nors kiek plačiau čia išdėstyti.

      Panaikinti
  8. Na idomiai čia sugalvojot, idomu kaip seksis. Man bestatant iš ICF didžiausia problema buvo sienų lygumas, sienos vis norėdavo linkt į vidų, nežinau kodėl, gal kad vienam gale 5cm o kitam 15cm... Jeigu žadat daklijuoti polistirolą vėliau, galvočiau apie 5-15-5 sumuštinį pradžioj, manau būtų lengviau tiesiai užpylinėti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Atsakymai
    1. Svarsyt sverstėm svarstėm, bet kaip matome pateiktame ekonominiame paskaičiavime - kurkas brangiau.

      Panaikinti
  10. Aurimas, pavasaris jau ant nosies. Kokie darbai planuojami?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Na taip pavasaris yra gerai :), menesio pabaigoje planuoju isiuntinet uzklausimus eps gamintojams, gal ispjaustys man tinkamesniais lapais nei standartas, kovo pabaigoj galvoju pradet darbus judit. Svarbu laisvo laiko daugiau butu, uzpuole darbai darbiniai iskart po nauju.. Nu bet suspesiu kaipnors

    AtsakytiPanaikinti
  12. ok, duok žinoti tuomet kas ir kaip? Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Va ir kovas, naujo posto kolkas nekuriu, nieko labai naujo- kaip ir žadėjau išsiuntinejau užklausas dėl EPS, į jas neatsakė ne vienas gamintojas iš 3 kuriems siunčiau :) na gal kiekis per mažas..
    Kaip ten bebūtų praeitą savaitgalį ir šiandien pasidariau visus blokelius vidinėm pertvarom 60cm aukščio + apatinę jų dalį nutepiau bitumine mastika. Šį kartą polistirolą pjausčiau prie akumuliatoriaus pakrovėjo prijungta nichromo viela, kurkas švariau nei pjūklu :).. Sklype dar sniego daug, bet nebenustygstu vietoje, noriu judėt į priekį, nuo darbo prie kompiuterio, pastaruoju metu ir po darbo ir savaitgalį jau bloga, kažką realaus apčiuopiamo padaryt yra kurkas smagiau.. :) Dėl vietos stokos garaže, likusių blokelių gamyba teks atidėt ir laukt palankių orų bei dirbt sklype.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Mano manymu ir skaičiavimais papildomai klijuojamas EPS yra geras sprendimas. Aš nusprendžiau pirkti pigiausius gamyklinius blokelius ir prie jų papildomai priklijuoti 20cm EPS70N. Papildomą sluoknį klijuoti putomis ir nenaudoti smeigių, atlikus bandymus sukibimas EPS-klijai-EPS labai tvirtas (kaip pats pastebėjai plyšta ne klijai o putplastis) Pats poliuretas yra ilgamžis jei negauna UV (sienos viduje jų nėra) Nesupratau Viliaus, bet kondensato susidarymui siūlėje salygų nėra, nebent išorinė sienos apdaila bus nelaidi garams. Mano atveju blokelių EPS kaina gaunasi ~450Lt/m3 bet jei pačiam gaminant klojinius namui apie 6000Lt galima sutaupyti neįvertinus visų kitų sienos montavimo technologijos skirtumų.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Maniau, kad daug sudėtingiau tokius pasidaryti, bet klydau... :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Maniau, kad daug sudėtingiau tokius pasidaryti, bet klydau... :)

    AtsakytiPanaikinti