2012 m. birželio 18 d., pirmadienis

Pamatai

Šeštadienį visą dienelę betonavom pamatus, pavyko visai neprastai, biškuti nusidirbom, nudėgėm nuo saulės bet išsipylėm 25% pamatų :)



19 komentarų:

  1. Ar tau savo darbo negaila? Ką tu su šiupelium kasi 2 valandas - miniekskavatorius per 10 minučių padarys... Man mano laikas kur kas daugiau kainuoja nei gero įrankio nuoma... pagalvok...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip rašai lyg 2h su kastuvu padirbt kažkas baisaus, mano laisvas laikas po darbo išvis neįkainojamas tai aš jo ir neskaičiuoju :D :) Iki 5 atsėdėjus prie kompo, padirbt su kastuvu tai poilsis, ir miegasi paskui geriau :)
    Kitas momentas kasant su ekskavatoriumi labiau išsijudina ir užgriūna tranšėjos kraštai, paskui daugiau darbo daryt klojinius :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Su jūsų kvalifikacija - tik plokštę reikėjo skaičiuoti ir daryti...nei kastuvu daug mojuoti, o ir parodžius liaudžiai kad "pats susiprojektavau" galėtumėt pamiršti "valdišką" darbą, užverstų PP projektavimo užsakymais :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Projektavimo užsakymų ir taip negaliu sakyt, kad trūksta:)

    o dėl PP, skaičiavau, nu niekaip man kaina net panaši nesigavo į tai ką padariau. 1) kaip tiksliai skaičiavimuose aprašyt pagrindą? reikia užsiduot tamprumo modulius, piltini gruntą reikia tankint bei spec prietaisais kontroliuot kad tas tamprumo modulis bus pasiektas, na skaičiuoju blogiausiam atvejui tada gaunasi pakankamai daug armatūros - armatūra pinigai. PP reikia bet 30cm skaldos pasluoksnio, mano atveju 37m²*70lt=2590lt. na daugiau nelabai yra prasmės ir skaičiuot - visi pamatai kainavo pigiau nei šitas sluoksnis...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kad darbo netrūksta - puiku. Tik bėda tada laikas...
    Dėl PP projektavimo ginčytis negaliu, to daryti neteko. Skalda beveik niekad nenaudojama, užtenka smėlio-žvyro pasluoksnio. Kas dėl tamprumo - palyginkime kokio reikia poliams/juostoms, ir kokio užtenka plokštei...atramos plotas "truputi" skiriasi?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Esmė nekokio reikia, bet kokia bus pado deformacija, PP dirba kaip liauna plokštė, įtempimai po ja nepasiskirsto tolygiai, kraštuose įtempimai didedsni link centro mažėja, tuo tarpo juostiniam pamatams tas neaktualu, svarbu išskirstyt įtempimus tolygiai visu ilgiu.
    Po PP gali iš bėdos būt ir žvyras, svarbu užtikrint kad žiemą nebūtų jame per daug vandens, gal jei be skaldos reiktų drenažą daryt.. skalda mano nuomone patikimiau šiuo požiūriu.
    Laikas kaip tik nebėda, gi reikia atsipūst nuo darbo prie kompiuterio.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Viskas priklauso nuo PP standumo...daugiau armatūros - brangesnė konstrukcija, bet tolygiau paskirstys įtempimus. Dalį standumo galima kompensuoti rimtesniu pasluoksniu (skalda). Pasluoksnio sausumu rūpinasi kokybiškas drenažas, jam padeda "sijonėlis" iš putplasčio ir plėvelės, todėl tai nėra didelė problema. Jei viską vertinant tik per konstrukcijos kainos prizmę gal ir brangu PP, bet jei pastatui reikia idealios termo izoliacijos - čia PP nepralenkiama. Gaila, kad nesiryžote...PP neteko puikios galimybės pasireklamuoti: konstruktorius, sava statyba ir rašomas blogas - toks derinys tikrai labai retas.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na gal, tačiau mano nuomone energijos nuostolių skirtumas tarp PP ir mano pamatų bus toks menkas, kad brangesnė PP kaina neatsipirks per visą gyvenimą. Gi mano atveju namo siena bus apšiltinta iš abiejų pusių bei apačios, o su pamatais sąlytis bus tik ~16 m².

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. PP kainą dar reiktų tiksliai suskaičiuoti, nepamirštant įvertinti ne tik medžiagas, bet ir darbą - šiuo atveju rezultatas gaunamas ir pamatai, ir apšiltintos grindys (dirbant kokybiškai - grindys, ne juodgrindės). Paprastesni žemės darbai, spartesnis įrengimas, truputi mažiau betono (lyginant su poliais) bet truputi daugiau armatūros - viską tiksliai susumavus gali pasirodyti, kad PP kaina - eilinis lietuviškas mitas.
      Dauguma lygindami tik kaina vs kaina daro klaidą nepažvelgdami giliau, PP ir papildomas pastato šiltinimas leidžia atsisakyti brangios šildymo sistemos o čia jau taupymas dešimtimis tūkstančių, jau nekalbant apie išlaidas namo šildymui.
      "Siena bus apšiltinta iš apačios" - ar tai reiškia, kad sienos konstruktyvas nuo pamato bus atskirtas šiltinimo sluoksniu? Bus įdomu tai pamatyti.

      Panaikinti
  9. Na rašiau kad remsis 1.6m² plotu į pamatus(betos į betoną), kitur bus apšiltinta. Armatūros reiktų PP ne truputį o daug daugiau.. gaila neberandu paskaičiavimų, buvau ant atskirų lapų priskaičiavęs.. Su PP galbūt tikslingiau karkasiniams namams, ten armavimas būtų mažesnis. o dėl šildymo sistemos tai nesutinku, tiek PP tiek tradicinių pamatų atveju šildymo sistema iš esmės ta pati..

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jei jūs paskaičiuotumėte armavimą - aš paskaičiuočiau šilumos nuostolius :) Vien tik nuo PP šildymo sistema nekis, bet tinkamai parinkus sienų ir stogo/perdangos šiltinimą, sustačius gerus langus (juos dar ir orientuoti reikėtų pasaulio šalių atžvilgiu) bei įrengus RVS tradicinės šildymo sistemos tikrai NEREIKĖS. Turiu "gyvą " pavyzdį, praeitą šildymo sezoną nuo spalio iki balandžio 380m3 gamtinių dujų (šildymui ir karštam vandeniui) - sutikite, tokį kiekį drąsiai galima keisti elektra ir atsisakyti šildymo sistemos kaip tokios visiškai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tiek to. Kad jau truputi ginčijamės galvojau kilstelt ginčą iki skaičių lygio :) Jei bus noras tęsti - mielai prisijungsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kokio gylio jūsų stulpiniai pamatai? Kaip iškasėte duobes kai šitaip plaukia smėlis?
    Ar stulpų apačioje yra platesnis padas? Kuo jie geresni už gręžtinius?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kasėm rankomis iki 1,1m gylio, smėlis visai neplaukė, o viršutinis priemolio "lukštas" neleido kraštams birėti. Smėlis plaukė tik kasant vandentiekio vamzdį ~1,5m gylyje.
    Apačioje platesnio pado nebuvo reikalo daryt. Geresni tuom kad pigesni, norint pasiekt analogišką slėgį po poliais reiktų gana tankiai juos gręžiot - nemačiau tikslo.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gal galite pasakyti, kodėl praktiškai niekas neįrenginėja tokių stulpinių pamatų kaip Jūsų? Pas jus gruntas ne per geriausias, namas sunkus, o pamatai tokie paprasti. Ar čia dėl betonių sienų taip supaprastėja pamatų įrengimas?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai geras postas! Įkvepia darbams! Pradėjau ruošti savo namo projektą. Domiuosi įvairiais pamatų tipais. Gal kas yra daręs pamatus su HAUS betono blokeliais? Skamba labai įtikinamai, kad tereikia tik sudėlioti kaip ledo, įpilti betono, armatūros ir pamatą turi. http://www.blokeliai.info/haus-blokeliai/

    AtsakytiPanaikinti
  16. O kur galima pamatyti jūsų namo projektą, ar juo nesidalinate? :)

    AtsakytiPanaikinti